Gradiva

… razna gradiva, študije, članki:


Dvostopenjska rekuperacija

Rekuperacija je izraz za prenašanje toplotne t.i. odpadne energije iz enega na drug medij. Najbolj razširjena in poznana rekuperacija se dogaja v toplotnih prenosnikih različnih materialov in oblik, ki prenašanjo toplotno energijo z odpadnega zraka na sveži zrak. Pri tem načinu rekuperacije smo teoretično omejeni na toplotni izkoristek 93%. Nilan pa z t.i. dvostopenjsko rekuperacijo dosega “izkoristek”, ki je tudi do trikrat višji. Pri dvostopenjski rekuperaciji odpadni zrak, ki ga konkurenčni rekuperatorji zavržejo vodimo še preko dodatnega toplotnega prenosnika – uparjalnika. Tu mu s pomočjo sistema toplotne črpalke zrak-zrakodvzamemo še preostalo toplotno energijo, ki jo porabimo za ogrevanje svežega zraka preden ga vpihnemo v bivalne prostore. Na ta način Nilan pozimi zavrže zrak z bistveno nižjo temperaturo in z bistveno manj t.i. odpadne energije. Izkoristek postrojenja, ki ga tako dosežemo je seštevek stopnje rekuperacije v toplotnem prenosniku (rekuperatorju) 85% in grelnega števila toplotne črpalke zrak-zrak, ki je pri temp. zunanjega zraka +2°C še 3,18. Skupaj torej celih 405%. Zato je Nilan daleč pred konkurenco !!! Poglej še grafično simulacijo.


Vlažnost zraka v hiši

Pri bivanju v sodobni stanovanjski hiši (delno ali popolnoma zrakotesni) prihaja do dveh pojavov, ki lahko motijo naše bivanje do te mere, da to postane težava.

Načeloma se težava s prenizko vlažnostjo zraka v hiši pojavi v mrzlih zimskih mesecih pri temp. zraka pod -5°C. Če je v hiši tudi prezračevanje z rekuperacijo je vlažnost zraka še nižja saj rekuperatorji pri svojem delovanju odvajajo določeno količino vlage iz zraka, ki je vidna kot kondenz. V zadnjem času se kot rešitev teh težav ponujajo rekuperatorji, ki poleg toplote prenašajo tudi vlago. Rešitev je teoretično zanimiva vendar uporabniki v praksi niso zadovoljni. Zakaj ?

Gre za to, da v času ko je relativna vlažnost zunanjega zraka tako nizka, da se to odraža na prenizki vlažnosti znotraj hiše vlage nimamo od kje vzeti. Notranji dobitki vlage zaradi kuhanja, sušenja perila, izdihanega zraka nikakor niso dovolj visoki in ne trajajo dovolj dolgo, da bi zrak, ki ga zajemamo iz t.i. toplih prostorov imel dovolj visoko vlažnost, da bi jo lahko v rekuperatorju prenašali na svež zrak, ki ga dovajamo v hišo. Da bi to dosegli bi morali dnevno kuhati vsaj pet ur, posušiti vsaj štiri pralne stroje perila in spati vsaj 10 ur dnevno. Ker je to praktično nemogoče vam bodo ponudniki takšnih rekuperatorjev ob nakupu le tega vseeno ponudili še manjši hlapilni navlaževalnik. No v kolikor tega v hiši imate je res vseeno ali vanj dnevno natočite dva ali pet litrov vode. Ni res ? Namreč takšen enostaven hlapilni navlažilnik je zagotovo ena dobra in poceni rešitev, ki v hiši pozimi konstantno vzdržuje okrog 55% relativno vlažnost zraka.

Kupec mora vedeti, da rekuperatorji, ki prenašajo tudi vlago ne dosegajo temperaturnih izkoristkov rekuperacije kot klasični rekuperatorji, ki prenašajo zgolj toplotno energijo. Razlika znaša tudi do 20%. Zaključimo torej lahko, da je bolje imeti temperaturno učinkovit rekuperator in hlapilni navlaževalnik, saj imamo tako na obeh straneh (prenosu toplote in navlaževanju) rezultate kot jih želimo in to kadarkoli.

Naj omenim, da poznamo pri navlaževanju tudi bolj profesionalen način in sicer t.i. prisilno navlaževanje. Z enotami, ki preko mikrošobe vbrizgavajo točno določene količine vode v zrak, ki se pretaka po prezračevalnem sistemu lahko v vsakem trenutku zagotavljamo nastavljeno raven vlažnosti v hiši. Je pa res, da so takšne enote zaenkrat še predrage. Cene za kvalitetne produkte v tej skupini se gibljejo od dva do tri tisoč evrov.

Ravno nasprotno pa želimo v prehodnih obdobjih in poleti zraku v hiši znižati vlago saj jo je tedaj ponavadi preveč (tudi notranjih dobitkov vlage je poleti več kot pozimi). Ker je tedaj tudi zunanji zrak precej vlažen nam rekuperatorji, ki prenašajo vlago zvišujejo relativno vlažnost zraka v hiši. Zato se že pri normalnih poletnih temperaturah od 25 do 27°C v hiši začnemo potiti. Temu posledično moramo hišo toliko bolj hladiti da dosežemo pri povišani vlažnosti prag udobja bivanja. To pa pomeni, da si povečamo strošek hlajenja.

Poleg teh dveh argumentov, ki sta v celoti potrdljiva in resnična je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da so rekuperatorji, ki prenašajo vlago relativno malo časa na trgu in v uporabi in z njimi še nimamo večletnih izkušenj. Imajo pa te izkušnje v skandinaviji. Te pokažejo še največjo težavo pri omenjenih rekuperatorjih – razvoj bakterij in plesni je v rekuperatorju neizogiben pojav, ker je površina takega rekuperatorja stalno vlažna.

Preizkusite z nagrado “reddot design award” nagrejan hlapilni navlažilnik AIR-O-SWISS E2441A. Najdete ga na vsaki boljši spletni trgovini.

Kaj vam lahko ponudi Nilan ?

Nilan vam lahko ponudi vsako svojo prezračevalno enoto s kanalskim navlaževalnikom – tako dobite sistem, ki vam zagotavlja ustrezno vlažnost zraka v hiši ne glede na letni čas in razmere zunaj. Ne bo vam potrebno menjavati toplotnega prenosnika (poletje/zima) in sistem bo deloval z najvišjim možnim letnim toplotnim izkoristkom.

Lahko pa vam vsako našo napravo ponudimo tudi z entalpijskim toplotnim prenosnikom – imeli boste nižji letni toplotni izkoristek (min. 20%), poleti boste morali bolj hladiti zaradi česar boste porabili več elektrike, pozimi pa boste vseeno morali dodatno navlaževati z npr. lokalnim hlapilnim navalževalnikom.

Odločitev je vaša !


Materiali iz katerih je narejen rekuperator

Zelo pomembno je, da so materiali iz katerih je sestavljen rekuperator čim bolj neoporečni. Materiali morajo tudi zagotavljati, da se v sami napravi nikjer ne morejo usedati umazanije na katerih se lahko razvijejo razni mikroorganizmi. Nilan pri proizvodnji svojih rekuperatorjev uporablja zgolj pločevino, ki je antistatična in brez mikro por. Materiali kot so razni polistireni (stiropori, stirodurji), neopori, niso primerni za uporabo saj so porozni in se vanje useda umazanija. Pred nakupom prosite ponudnika naj vam dovoli natančen vpogled v samo napravo pri čemer se boste o tem sami prepričali.