Referenca št. 5

… referenčni objekti in sistemi:

Referenca št. 5 – Novo Mesto

Referenca št. 05 – toplotna črpalka zrak-voda + pasivno in aktivno prezračevanje + aktivno hlajenje + talno ogrevanje

Nizkoenergijska stanovanjska hiša v Novem Mestu:
– neto ogrevana površina 139 m2 (pritličje + mansarda),
…hiša je montažne gradnje sistema “Optimal +” proizvajalca Rihter d.o.o. – podroben opis gradnje si lahko ogledate na spodnji povezavi:

POVEZAVA NA WWW.RIHTER.SI

Vgrajena oprema:
– kompaktna naprava “Compact P UVP Cool + SHW250” , ki omogoča:
– ogrevanje objekta s toplotno črpalko zrak-voda toplotne moči 5,0kW (A+2/W35) preko talnega gretja,
– ogrevanje objekta z integrirano toplotno črpalko zrak-zrak toplotne moči 2,1kW preko prezračevalnega sistema,
– hlajenje objekta z integrirano toplotno črpalko zrak-zrak hladilne moči 1,0kW preko prezračevalnega sistema,
– ogrevanje sanitarne vode v 180 litrskem bojlerju z integrirano toplotno črpalko zrak-voda toplotne moči 2,1kW,
– predgretje sanitarne tople vode v dodatnem 250 litrskem bojlerju s toplotno črpalko zrak-voda UVP,
– prezračevanje objekta z vračanjem odpadne toplote preko rekuperatorja,
– poletno nočno pohlajevanje objekta z direktnim dovodom zunanjega zraka v objekt.
– obtočna črpalka Grundfoss ALFA 2 (poraba max. 10W) za obtok vode po talnem gretju celotnega objekta,
– obtočna črpalka Grundfos UP 15-14BT za zagotavljanje stalno tople vode na porabnikih (pipe, tuši…).

Opis delovanja:
Sistem je zasnovan s predpostavkami:
– zagotavljanje max. udobja bivanja,
– minimalni možni letni stroški za ogrevanje, prezračevanje in hlajenje hiše,
– minimalna poraba prostora za celoten sistem (samo 1,0 m2),
– povečana potrošnja tople sanitarne vode z minimalnimi možnimi letnimi stroški za pripravo le te.
Osnova sistema je nepogrešljiv prezračevalni sistem z rekuperatorjem preko katerega se objekt prezračuje poleti in pozimi tudi ob temp. zunanjega zraka -25°C. Zunanji zrak zajemamo po 45m dolgi cevi premera fi160mm zakopani 1,0 do 2,0 m v zemlji. Cev je položena tako da ima rahel padec proti zunanjemu jašku v katerega se steka voda, ki nastane zaradi kondenzacije v cevi. Rezultat t.i. predgretja vstopnega zraka je bistveno znižana poraba energije za ogrevanje in hlajenje objekta na letni ravni. S takšnim načinom zajema zraka se izognemu tudi vsakršnemu zamrzovanju kondenčne vode v rekuperatorju.
V enoti “Compact P Cool” vgrajena toplotna črpalka zrak-zrak se vklopi v primeru ko temp. zunanjega zraka pade tako nizko, da sistem zgolj s pasivnim prazračevanjem ne zmore več vzdrževati želene temp. v objektu. Z dogrevanjem zraka, ki ga vpihujemo v prostore preko prezračevalnega sistema tako vzdržujemo želeno temp. v objektu tudi pri zelo nizkih temp. zunanjega zraka (vse do -25°C). Ta toplotna črpalka pomeni tudi bistveno prednost opisanega sistema v primerjavi s klasičnimi rekuperatorji saj se z nižanjem temp. zunanjega zraka sistem nikoli ne ustavi.
Na naš predlog smo v “kotlovnici” izvedli tudi možnost ročnega preklopa med zajemom svežega zraka preko zemeljskega kolektorja in direktno na fasadi. Razlog je možnost izbire in efekt hlajenja poleti.
Ista toplotna črpalka (zrak-zrak) nam poleti zagotavlja prijetno klimo v hiši saj hladi zrak, ki ga vpihavamo v bivalne prostore. Hlajenje poleti pravzaprav poteka v dveh stopnjah in sicer nočno pohlajevanje kadar je temp. zunaj nižja od temp. v hiši (ponoči) + aktivno hlajenje s integrirano toplotno črpalko zrak-zrak čez dan. Takšno hlajenje predstavlja edini pravi način hlajenja objekta s katerim lahko dosežemo v hiši prijetne temp. za bivanje (tudi do 10°C nižje kot so trenutne zunanje, priporočamo pa le 5 do 6°C).
S pričetkom ogrevalne sezone se vklopi primarno ogrevanje objekta preko talnega gretja s toplotno čraplko zrak-voda UVP. Z ogrevanjem preko talnega ogrevanja tako v objektu vzdržujemo konstantno temp. 18-19°C, manjkajoče 3-5°C pa doda aktivno prezračevanje z integrirano toplotno črpalko zrak-zrak. Tako imamo čudovito kombinacijo počasi odzivnega sistema kot je talno gretje in hitro odzivnega sistema kot je toplozračno ogrevanje. Ta kombinacija je po zadnjih svetovnih študijah najboljša za zagotavljanje udobja bivanja v stanovanjskih objektih in kot taka se je pokazala tudi v številnih praktičnih primerih.
Sanitarno vodo ogrevamo na dva načina – najprej jo predgrejemo na nastavljeno temp. 35°C s toplotno črpalko zrak-voda UVP. Ta izmenično ogreva sanitarno vodo v “predbojlerju” volumna 250L in ogrevalno vodo v zalogovniku volumna 50L. Predbojler (SHw250) in bojler (volumna 180L) sta vezana zaporedno kar pomeni da imamo vedno na zalogi vsaj 250L tople vode s temp. 35°C in 180L tople vode s temp. 50°C. Tako vezan sistem nam zagotavlja dnevno do 600L tople vode. Dodatna prednost takšne vezave pa je tudi konstantno delovanje toplotne črpalke zrak-zrak (kondenzator ni nikoli v povsem mrzli vodi) in s tem tudi konstantna temp. zraka, ki ga vpihujemo v bivalne prostore.
Poleti je delovanje sistema omejeno na pasivno prezračevanje z rekuperacijo in po potrebi delovanje integrirane toplotne črpalke zrak-zrak-voda za aktivno hlajenje objekta in hkratno ogrevanje sanitarne vode medtem ko primarni sistem ogrevanja ne deluje. V primeru da so izpolnjeni pogoji pa se objekt preko noči bolj ali manj pohlajuje samo z dovodom zunanjega zraka preko avtomatskega by-pasa.
Sistem bo letno za ogrevanje, prezračevanje in hlajenje hiše ter ogrevanje sanitarne vode porabil do 3.500 kWh električne energije.

 Celovita rešitev Compact P Cooling UVP SHW250
(na manj kot 1,0 m2 površine)

Kanalska priključitev sistema, spodaj levo sistem “sive vode” z regulacijo Graf

Sistem “sive vode” (kapnica):
Sistem zagotavlja povsem neslišno delovanje (težava pri praktično večini sistemov na trgu je namreč hrup), omogoča napajanje WC kotličkov, pralnega stroja, uporabo vode za pranje avtomobila in na posebej vgrajenih pipah v hiši ali zunaj hiše.
Sistem sestavljajo rezervoar poljubnega volumna (med 3.000 do 10.000 L), črpalka s tlačno zaščito in sesalno cevjo s plovcem, filter na dovodu deževnice v rezervoar, umirejevalnik vtoka in regulacija z elektro-magnetnim ventilom za povratno natakanje.
Deževnica (kapnica) se zbira na strehi in preko žlebov, peskolovov in cevovodov priteka na filtersko enoto v rezervoarju. Pri pretoku skozi filter se izloči umazanija, nakar vode steče vertikalno na dno rezervoarja kjer je umirjevalnik pretoka. Nerjavna potopna črpalka vgrajena na dnu rezervoarja skrbi da je celotna inštalacija od rezervoarja do kotlovnice pod tlakom, zato lahko kjerkoli pred hišo (tudi pri samem rezrevoarju) izvedemo pipo (pranje avtomobilov, zalivanje, itd…). V kotlovnici je vgrajena tlačna posoda volumna 18 L ki skrbi za mehko delovanje črpalke. Sistem ima vgrajen elektro-magnetni ventil, ki se ob izpraznitvi rezervoarja pod 10% odpre in rezervoar napolni z vodo do 12% polnosti. Tako se nikoli ne more zgoditi da bi porabniki (sive vode) v ali zunaj hiše ostali brez vode.