Skip to content

Študija compact sistemov

Nilan d.o.o.

Študija dokazuje, da so kompaktni sistemi najboljša rešitev za ogrevanje pasivnih hiš

Združenje International Passive House iPHA je objavilo poročilo o primerjavi različnih vrst toplotnih rešitev za pasivne hiše, kar dokazuje, da so kompaktni sistemi optimalna izbira.
Globalna mreža zainteresiranih strani pasivnih hiš, Mednarodna združenja pasivnih hiš iPHA, deluje za promocijo pasivnega hišnega standarda in širjenje javnega znanja o tej temi. To vključuje analizo in preučevanje podatkov o porabi energije in učinkovitosti pasivnih hiš.

Od peči na les do kompaktnih enot

iPHA je pred kratkim objavil poročilo o študiji učinkovitosti in stroškov rešitev za ogrevanje pasivnih hiš, od peči peči do kompaktnih enot. Natančneje, študija je primerjala porabo energije, stroške in letne skupne stroške različnih rešitev.

Pasivna hiša je gradbeni koncept, ki se uporablja za stavbe, ki porabijo le minimalno energijo. Zmanjševanje tega števila še naprej je tako ključni element pri delu s standardom pasivne hiše, pri tem pa je pomemben parameter kompaktne ogrevalne enote in dejstvo, da zagotavljajo ne samo ogrevanje, temveč tudi prezračevanje z rekuperacijo toplote in proizvodnjo sanitarnih vročo vodo v enem samem sistemu, kar ima za posledico sinergijske učinke.

Poročilo iPHA zaključuje, da imajo “kompaktne enote velike prednosti” (iPHA 2011). iPHA nadalje navaja, da “takoj ko učinek množične proizvodnje komponent pasivne hiše povzroči zmanjšanje dodatnih naložb za standard pasivne hiše, ne bo več mogoče upravičiti izvajanja drugih gradbenih metod na podlagi ekonomskih prednosti.”

Podatki o 20 letih delovanja

Skupni stroški vključujejo nakup določenega sistema, energijo in vzdrževanje v obdobju 20 let delovanja. Zato študija daje realno sliko dejanskih stroškov ogrevanja pasivne hiše. To podpira tudi dejstvo, da se upošteva tudi naraščajoča cena surove nafte, saj v veliki meri vpliva na skupne stroške.

Back To Top