Skip to content
Nilan d.o.o.

Compact P

Compact P

Nilan Compact P je modularna enota, ki ne nudi le ene rešitve, pač pa celovito rešitev prilagojeno vašemu objektu in življenjskemu slogu vaše družine.

Aktivna & pasivna rekuperacija toplote & TČ zrak-zrak.

Celovita rešitev Compact P je vedno grajena na osnovni enoti in to je sama enota Compact P. Enota s pomočjo toplotnega prenosnika izkorišča energijo notranjega zraka, nasičenega z vonjavami, toploto in vlago, ter jo prenaša na svež zrak, ki ga dovajamo v prostore. Dovodni zrak je seveda tudi filtriran, kar pomeni občutno zmanjšanje vnosa prahu v hišo in s tem manjšo možnost za obolenje za različnimi alergijami.

Največja prednost omenjenega sistema pa je vgrajena toplotna črpalka zrak/zrak, ki na podlagi izkoriščanja preostale toplote odpadnega zraka omogoča aktivno ogrevanje svežega zraka, poleti komfortno pohlajanje prostorov in pa ogrevanje sanitarne vode v vgrajenem bojlerju. Tako enota zagotavlja prijetno sveže in zdravo bivanje v vaši hiši ter zadostno količino tople sanitarne vode z minimalnim stroškom električne energije. Zaradi dvostopenjske rekuperacije toplotne energije odpadnega zraka enota dosega izkoristek (grelno število) tudi do 350 %, medtem ko klasični rekuperatorji dosegajo max. 93 %. Prav tako enota Compact P nima nobene temp. omejitve delovanja pozimi ali poleti medtem ko jo klasični rekuperatorji seveda imajo.

Kaj je dvostopenjska rekuperacija?

Rekuperacija je izraz za prenašanje toplotne t.i. odpadne energije iz enega na drug medij. Najbolj razširjena in poznana rekuperacija se dogaja v toplotnih prenosnikih različnih materialov in oblik, ki prenašajo toplotno energijo z odpadnega zraka na sveži zrak. Pri tem načinu rekuperacije smo teoretično omejeni na toplotni izkoristek 93 %. Nilan je eden redkih, ki je pojem rekuperacije dvignil na nivo, ki dosega “izkoristek”, ki je tudi do trikrat višji. Z t.i. dvostopenjsko rekuperacijo odpadni zrak, ki ga konkurenčni rekuperatorji zavržejo vodimo še preko dodatnega toplotnega prenosnika – uparjalnika. Tu mu s pomočjo sistema toplotne črpalke zrak-zrak odvzamemo še preostalo toplotno energijo, ki jo porabimo za ogrevanje svežega zraka preden ga vpihnemo v bivalne prostore. Na ta način Nilan pozimi zavrže zrak z bistveno nižjo temperaturo in z manj t.i. odpadne energije. Izkoristek postrojenja, ki ga tako dosežemo je seštevek stopnje rekuperacije v toplotnem prenosniku (rekuperatorju) 85 % in grelnega števila toplotne črpalke zrak-zrak, ki je pri temp. zunanjega zraka +2 °C še 3,18. Skupaj torej celih 405 %. Zato je Nilan daleč pred konkurenco!!!
Poglej še grafično simulacijo.

Poletno hlajenje z enoto Compact P

V primeru da je znotraj hiše bolj toplo kot zunaj (hladne poletne noči) enota preko avtomatskega obvoda (bypass-a) svež zunanji zrak dovaja v hišo neposredno mimo rekuperatorja (grafični prikaz). Tako sistem z zanemarljivo porabo električne energije preko noči prijetno ohladi hišo. Tekom dneva pa za vzdrževanje ustrezne temperature v prostorih z aktivnim hlajenjem na precej komforten način poskrbi integrirana toplotna črpalka zrak-zrak. Grafična simulacija aktivnega hlajenja !

Izvedbe Compact P

Izvedba Compact P Solar omogoča vezavo dodatnega toplotnega vira na vodni toplotni prenosnik (Solar) v bojlerju tople sanitarne vode.

Če želite celovito rešitev, ki bo poleg opisanega vašo hišo oskrbovala tudi s potrebno toploto preko centralnega sistema ogrevanja, potem so na voljo kombinacije osnovne enote Compact P in toplotnih črpalk zemlja-voda GEO3, GEO6 in GEO9, ter toplotnih črpalk zrak-voda, serije Exclusive. Serija Exclusive predstavlja nov celovit pristop k energetski oskrbi stanovanjskih objektov saj zagotavlja tako prezračevanje z rekuperacijo, hitro odzivno toplozračno ogrevanje oziroma hlajenje objekta, primarno ogrevanje objekta (talno gretje) in celoletno pripravo tople sanitarne vode za manjše in velike porabnike tople vode – vse opisane funkcije v modularni izvedbi na vsega 0,54 m2 površine znotraj objekta.

Za večje porabnike tople sanitarne vode pa je na voljo bojler SHW250 volumna 250 L, ki se prigradi k enoti Compact P in se nanjo poveže s priloženim priborom (možnost tudi naknadne vgradnje). Možna je prigradnja tudi katerega koli drugega bojlerja z ustrezno velikim vodnim toplotnim prenosnikom.

NILAN Compact P je ena od treh kompaktnih enot na svetu s certifikatom za vgradnjo v pasivno hišo. Certifikat pomeni, da je enota preizkušena na Inštitutu za pasivno gradnjo v Darmstatdu in kot taka ne potrebuje nobenih dodatnih testiranj in dokumentov za dokazovanje njene kvalitete, funkcionalnosti in učinkovitosti.

Galerija

Back To Top